Care este rolul modern al domnișoarei de onoare? Scenariul ceremoniilor s-a schimbat de-a lungul timpului, și chiar dacă esența a rămas aceeași, vedem azi nunți boeme, rochii de mireasă colorate, roluri inedite dictate de mersul timpurilor... Personajele principale și actorii secundari sunt însă la fel de prezente în rolurile lor atribuite dintotdeauna. Iată ce este si ce trebuie să facă domnișoara de onoare pentru a răspunde așteptărilor destul de numeroase și solicitante.

Această onoare de a ocupa un loc important în prim planul nuntii revine de obicei tinerelor din anturajul mirilor dar, desigur, pot fi facute recomandari de nerefuzat din partea apropiatilor. De obicei este vorba despre tinere dragute, incadrabile intr-un tipar de frumusete unanim acceptat, dar este nevoie si de ingaduinta daca unele dintre ele depasesc dimensiunile dezirabile sau daca tin cu tot dinadinsul sa fie decanele de varsta ale micului conclav de gratioase ajutoare ale miresei. Poate fi vorba despre o singura persoana sau mai multe, in functie de numarul prietenelor, verisoarelor, colegelor si al altor amatoare de a veni in sprijinul miresei in rol de asistente oneste si disponibile.

De la vrajă la joc și inapoi

Ca sa facem putina istorie a acestui obicei trebuie sa ajungem la originile lui anglo-saxone, foarte indepartate, bazate pe ideea obscurantista a derutarii spiritelor rele care ar fi putut sa atace mirii. Domnisoarele de onoare si cavalerii de onoare, imbracati asemenea mirelui si miresei, erau meniti sa induca in eroare aceste spirite si sa protejeze tinerii casatoriti atragand asupra lor furia entitatilor vrajmase. Acest obicei a devenit convenabil cam in urma cu doua secole, cand lumea mondena a considerat ca este un mijloc fericit de a prezenta in societate fetele bune de maritat. Acum este un fel de joc in care defileaza teatrul, flirtul, moda, prietenia si solicitudinea si in general tot ceea ce poate fi placut pentru tineretul petrecaret.

Pentru cele care iau in serios acest rol, este o misiune cu multe responsabilitati, care depăsesc simpla aparitie stralucitoare. Domnisoara de onoare este un fel de zana buna amiresei, Ea trebuie sa fie alaturi de ea de la bun inceput, sa vegheze la aspecte care tin de organizarea nuntii, sa se ocupe de petrecerea burlacitei , sa o ajute sa aleaga rochia de mireasa si sa faca tot ceea ce ii sta in putinta ca aceasta sa arate bine in ziua nuntii. Rolul domnisoarelor de onoare s-a omplicat in ultima vreme, adaugandu-se si calitatea de a fi vesele si antrenante astfel incat sa asigure atmosfera specifica unui eveniment monden la care toata lumea prezenta se bucura si petrece.

Ca in toate activitatile, responsabilitatile trebuie impartite foarte clar intre fete. Nu este usor sa preiei atributii in privinta organizarii petrecerii burlacitei, a planului mesei ( asezarea pe ranguri, simpatii, antipatii, preocupari comune etc), scrierfea discursurilor si altele.

Nu trebuie uitat si rolul copiilor de onoare, a caror prezenta simbolizeaza viitoarea feritilitate a cuplului. Drăgălașele făpturi, micute si cochet imbracate, au si ele responsabilitati clare, de la imprastierea petalelor de trandafiri in drumul mirilor si pana la purtarea trenei miresei. Plus dstribuirea bomboanelor din cosulete, o indeletnicire placuta care le mai indulceste si lor clipele de oboseala.

Nu săriți calul!

 Organizarea petrecerii burlacitelor trebuie sa vizeze spectaculosul, originalul si veselia.Se pot organiza sesiuni de rasfat total, la Spa, daca dispuneti de fonduri, sau acasa , mai destinse si mai nebunesti, impartasind cu prietenele propriile retete de frumusete mostenite de la bunica.Masaj, gomaj, ingrijirea pielii combinate cu amintiri din copilaria voastra comuna sau din tineretea zbuciumatra de dinaintea acestui eveniment. O sesiune de amintiri tinute strasnic la secret ar putea pigmenta o astfel de reuniune zgomotoasa.Unii organizatori sugereaza intelegeri vesele, cum ar fi diverse pariuri facute cu deghizare, cum ar fi distribuirea de prezervative trecatorilor necunoscuti, desigur, cu o judicoiasa analiza a ceea ce este posibil si fezabil in functie de personalitatea voastra.

Jucati-va de-a comunicarea publica pregatind un discurs. Daca aveti talent, pregatiti un moment de stand up comedy, evocand episoade amuzante din istoricul prieteniei voastre . Extindeti referirile si aspura relatiei mirilor, in masura in care le cunoasteti si pot fi difuzate fara a leza pe nimeni si, mai ales, pe participantii la eveniment.

Prietenul la nevoie...

sursa foto: dreamstime.com

Faceti tot posibilul sa fiti aproape de mireasa si sa ii oferiti sprijin in tot timpul zilei Z. Aveti grija la toate aspectele tinutei ei, ac si ata la indemana si niste calmante daca are nevoie. Tineti-i buchetul si trena atunci cand va solicita.
In sala de receptie fiti de cel mai mare ajutor. Distribuiti planul asezarii la masa, primiti si insotiti invitatii, dati-le toate detaliile necesare.

Ocupati-va si de divertisment, in masura in care exista loc pentru ideile voastre. Faceti un montaj video cu poze din viata mirilor, daca va pricepeti. Aflati intamplari nostime care i-au avut ca protagonisti si inserati-le in micul spectacol.

Ca prietena a miresei, conditia princeps este onestitatea fata de ea. Daca sesizati un neajuns in tinuta ei spuneti-i imediat si ajutati-o sa il rectifice. Daca ceva nu este pe palcul vostru, comunicati-i fara ezitare. In tot ceea ce intreprindeți tineti seama ca ultima decizie este a ei si nu insistați. Fiecare are dreptul sa arate si sa se comporte asa cum vrea, cu atat mai mult mireasa in ziua nuntii ei.

Cum poți să convingi domnișoarele de onoare să poarte rochiile alese de tine? Un lucru este sigur : stilul nunții și culorile potrivite trebuie să se regăsească într-un fel în ținuta lor. Dar ele au opțiuni personale, siluete diferite și va fi greu să le armonizezi cu viziunea ta. Un sfat bun este că nu toate trebuie să poarte o rochie identică, dar ținuta fiecăreia trebuie să reflecte marca nunții tale. Cel mai bine este să le oferi câteva variante și să le lăsați să aleagă. Un sfat bun, alături de altele pe care le găsiți aici, și care vine de la Martha Stewart.

 

Nu înceta să cauți idei uimitoare pentru nunta ta și să extinzi rolul domnișoarelor de onoare în conformitate cu cea ce te-a impresionat. Aruncă o privire pe blogurile dedicate nunților, o bună sursă de inspirație. Iți recomandăm Top 10 Wedding Blogs on the Internet Today | Wedding Websites (blogging.org) care are și o recomandare specială pentru domnișoarele de onoare, desprinsă din blogul australian DIY weddings Magazine. Blogul este dedicat domnișoarelor de onoare și aduce la un loc toate aspectele care fac ca  o nuntă să fie  perfectă.

Si in final o sugestie pentru toate miresele. Luați seama la toate prietenele voastre, unele dintre ele s-ar putea să aibă un potențial deosebit pentru a crea o atmosferă de nuntă cât mai plăcută. Priviți la această frumoasă și veselă nuntașă, care se plânge că a fost izolată pe nedrept în colțul mesei , și decide pe cont propriu să învioreze nunta într-un mod pe care il puteți aprecia pe youtube.com :