Cavalerul de onoare este selectat de mire dintre prietenii și apropiații săi. Acesta, sau mai mulți, după dorința mirelui, au onoarea specială de a fi în preajma mirelui și de a-l sprijini pe parcursul pregătirilor de nuntă, dar și datoria de a impulsiona dinamica fiecărui eveniment desfășurat sub egida nunții. (sursa foto :  Dreamstime.com)

Chiar dacă există tentația de a conferi o tentă jucăușă acestei participări, în esență este vorba despre o treabă serioasă, în care se împart îndatoriri importante și care trebuie tratată cu responsabilitate. Iată câteva dintre acestea.

Ținuta mirelui. Cavalerul de onoare are un rol precis în facilitarea achiziționării costumului pentru nuntă, atât prin consiliere cât și, odată decizia luată, prin efectuarea tuturor etapelor de achiziționare a ținutei alese.Dacă mirele iți distribuie sarcina de a căuta costumul potrivit on line, de exemplu, trebuie să selectezi o largă plajă de oferte din care acesta să aleagă și chiar mai mult, să faci o comandă fermă pentru toate costumele și smokingul pentru Ziua Z. Dacă mirele dorește costume făcute pe comandă, atunci cavalerul de onoare are sarcina de a lua legătura cu furnizorii și de a transmite în timp măsurătorile pentru ca totul să fie gata atunci când este necesar.

Participarea la evenimentele pregătitoare. Este așteptată participarea cavalerului de onoare alături de viitorul mire la toate festivitățile care preced nunta. Acestea includ petrecerea de logodnă, petrecerea burlacilor, cina de repetiție. Dacă evenimentele au loc în orașul tău de reședință, atunci nu ai motive de a te eschiva și trebuie să fi prezent, să închini un pahar și chiar să ții un toast dacă mirele ți-o cere.

Strategia pentru petrecerea burlacilor. Cavalerul de onoare este adesea organizatorul principal pentru această petrecere și trebuie să aibă în vedere o selecție a celor mai bune locații – restaurante și baruri -, invitați, activități, chiar și chestiuni de stil. El trebuie să ia parte la toate discuțiile din chat-ul grupului cu entuziasm și idei. Factura pentru distracție trebuie avizată de cavalerul de onoare, care este responsabil cu împărțirea în mod egal a contribuțiilor între participanți.

Darul de nuntă pentru miri. Chiar dacă îl cunoști bine pe mire și știi ce preferințe are, în cazul cadoului de nuntă e loc întotdeauna pentru surprize. Cel mai bine este să vă asociați cu unul sau mai mulți cavaleri din echipa de onoare atât pentru a face mai lesnicioasă decizia cât și pentru a împărți cu ei cheltuiala.

sursa foto : Justin Clark/Unsplash.com

Ia o pauză pentru a fi fresh . Odihnește-te bine în noaptea care precede nunta, astfel încât să poți avea starea necesară pentru o zi plină de solicitări. Grijă mare la amănunte care asigură bunul mers al lucrurilor – setează alarma pentru ora de trezire, ia măsuri ca să iți îndeplinești programul stabilit, să asiguri aducerea smoking-ului la timpul și locul de desfășurare, să fii gata să ajuți mirele în situații stresante (de pildă îndepărtarea unei pete apărute în ultima clipă pe costum, grijă dacă are cocarda fixată bine pe rever, asigurarea unei gustări pentru eventuala scădere a glicemiei datorată emoțiilor, sticla de apă la îndemână etc.)

sursa foto: Katsweil/Unsplash.com

Fii pe fază la ceremonia de nuntă. Pe tot parcursul trebuie să fii vigilent și prezent cu maximă viteză acolo unde este nevoie de tine. Ești unul dintre decoratorii autorizați ai mașinii de nuntă, cu o zi înainte sau chiar în ziua nunții dacă decorul este alcătuit din flori proaspete. Caută să fii prezent la locul ceremoniei cu cel puțin o jumătate de oră înainte. Este posibil să fii solicitat pentru a conduce oaspeții la ceremonie . Va trebui să însoțești la biserică una dintre domnișoarele de onoare sau altă persoană femină din familie.

Puțină psihologie. Este o zi în care mirele are nevoie de sprijin emoțional. Prietenul la nevoie se cunoaște, fii alături de el și arată-i afecțiune prin gesturi bărbătești. Bate-l pe umăr, strânge-i mâna, încurajează-l. Amintește-i ce motive are să fie fericit și că va fi o viață alături de aleasa inimii lui.

Asigură micile servicii. Inevitabil, invitații vor avea nevoie de o mulțime de informații. Documentează-te din timp pentru a răspunde la întrebări utile. Află unde este toaleta, învață drumurile spre sala de receptie, de cocktail, vorbește cu fotografii și află locurile strategice unde se vor face poze. Fii plin de solicitudine în caz că va trebui să inviți la dans doamnele în vârstă sau fetele timide, și bucură-te de tot ceea ce îți oferă această seară specială afișând pe cât posibil o mină veselă și cooperantă.

sursa foto : Aladair Elmes/ Unsplash.com

Cavaler până la capăt. Oricât de solicitantă a fost noaptea, ține seama că îndatoririle de cavaler de onoare nu se termină odată cu plecarea tinerilor căsătoriți în mașina decorată de tine. Pe câmpul de luptă au rămas multe de făcut, de adunat lucrurile și de transportat la mașină, puțină ordine, ambalare pentru a duce în ordine pachetele la hotel. Poate că unii invitați trebuie transportați la gară sau la aeroport. Poate că alții doresc să mai rămână o vreme pentru a vizita orașul și le-ar plăcea să fie însoțiți. Gestul tău va fi apreciat cum se cuvine.

Ultimele îndatoriri. Dacă ai avut misiunea de a procura ținutele , nu uita să returnezi tot ceea ce ai împrumutat. Unele firme de închiriere au politici stricte de returnare chiar a doua zi. Întârzierea poate aduce penalizări nedorite. De aceea e bine să ai pregătit un memento din vreme, pentru a nu uita unele aspecte importante la finalul evenimentelor stresante la care ai participat și pe care, fără modestie, chiar le-ai creat în parte.

Este foarte frumos ca unul dintre cavalerii de onoare să pregătească un speech în onoarea mirilor și spre amuzamentul asistenței. Discursul trebuie presărat cu glume de bun gust, amintiri din viața de burlac a mirelui, redate cu discreție și delicatețe. Iată în video un bun exemplu care animă atmosfera.