O nouă modă aduce o opțiune mai nonconformistă în rândul cuplurilor doritoare să se căsătorească altfel. Indiferent care le sunt motivele, este alegerea lor și nu ne rămâne decât să prezentăm cîteva detalii care fac din această ceremonie un eveniment special în viața lor.
Dacă mariajul civil este o etrapă obligatorie, în caz că nu doriți să treceți pe la Biserică organizarea unei festivități laice rămâne la libera voastră alegere. Este un mod de a vă afirma sentimentele și uniunea în fața apropiaților, dar și de a conferi strălucire unui moment unic. Puteți face din aceasta o clipă magică și care să rămână veșnic în sufletele voastre. Cum anume, rămâne să vedem.
CE ESTE CEREMONIA LAICA?
Numită în Occident "cérémonie d'engagement", derularea evenimentului depășește sensul uzual al logodnei, și reprezintă în actualitate ritualizarea și celebrarea unei căsătorii în afara cadrului religios.Această tendință recentă, care a câstigat teren mai ales în Statele Unite, răspunde cu precădere unei dorințe exprimate de tineri pentru o ceremonie personalizată și simbolică.Acești viitori soți au mai curând nevoie de un episod expeditiv la Primărie și își doresc un moment unic atunci când vorbesc despre povestea lor de dragoste. Desigur, în funcție de credință și de posibilități financiare, o ceremonie religioasă poate fi organizată oricând după aceea, mai devreme sau mai târziu, chiar și cu participarea copiilor, dacă vor fi binecuvântați ca părinți.
Ceremonia laică vine in completarea căsătoriei civile, aducând tinerilor căsătoriți un moment puternic și emoționant alături de invitații lor. Acest ceremonial nu are nicio valoare legală și nu vizează decât o dimensiune spirituală și simbolică. Un Da în fața primarului rămâne un act obligatoriu pentru a ratifica uniunea voastră în fața legii.
CUI SE INCREDINTEAZĂ ROLUL DE OFICIANT ?
Oficiantul joacă un rol primordial în ceremonia laică. El va da tonul și va genera ambianța, marcând momentele semnificative ale ceremoniei. Oficiantul trebuie ales cu grijă. Acesta poate fi un aprtopiat, prieten sau membru al familiei, cu talent oratoric, în care aveți totală încredere și cu care aveți afinități speciale. Această persoană trebuie să fie capabilă să capteze atenția si să stăpanească situațiile neprevăzute dar, în același timp, să respecte recomandarile voastre și să se plieze pe dorințele voastre.
Rolul de oficiant este complex, este orator, mediator si tehnician. In fapt, acesta poate fi un laborios organizator al scenariului ceremoniei, un bun comunicator cu vorbitorii, un sprijin în prezentarea discursului mirilor etc.
Dacă nu aveți în anturaj pe cineva căruia sa îi încredințati aceasta misiune, sau dacă preferați să incredințați acest rol cuiva din exterior, puteți apela la un profesionist. In orice caz, trebuie sa aveți cu el un anume feeling, si totală încredere in el, pentru că este un om cu care veți împărți trăirile personale cele mai dragi.
CĂTE PERSOANE POT LUA CUVÂNTUL ?
Alegeti persoane care au un loc special in inima voastră. Este un moment important pe care il impartășiți cu apropiații, dar si între voi, soț si soție. Rolul vorbitorilor este legat de ceea ce vor însemna mai târziu pentru istoria acestui moment deosebit în viața voastră. Câteva criterii sunt de avut în vedere. Limitați numărul acestor intervenții și lungimea discursurilor la dimensiuni rezonabile. Puneți-le in vedere, cu tact, subiectele tabu cum ar fi opțiunile religioase, întamplări nedorite premergatoare evenimentului, experiențe amoroase precedente, și altele care nu vă convine să fie abordate în discursul public. De asemenea puteți conveni cu ei tonul discursului, care poate fi destins sau solemn.
În situația în care mirii au mai fost căsătoriți și au copii mari, li se poate încredința acestora câte un rol pentru a întelege că ei joacă un rol important în viața voastră și contați pe ei în momentele de mare semnificație afectivă – să aduca verighetele, să distribuie un cântecel pentru corul invitaților, să interpreteze ceva drăguț.
SCENARIUL MARIAJULUI LAIC
Această ceremonie trebuie să celebreze un moment de înaltă intensitate emoțională, care are în centru uniunea celor doi miri. Iată o succesiune recomandată.
- Intrarea mirilor.De obicei, se pregătește o apariție spectaculoasă sau una sobră, singuri sau la brațul părintilor, în caleașcă, , pe motocicletă, optiunile sunt deschise.
- Discursul de introducere.Prin câteva cuvinte sunt adresate urări de bun venit invitaților. Oficianul se prezintă , vorbește despre miri și despre intâlnirea lor, precum și despre alegerea lor de a organiza acest tip de celebrare.
- Mărturiile apropiaților. Este momentul pentru apropiații voștri de avorbi despre dragostea voastră, de a vă felicita, de a vă adresa urările de fericire sau de a derula amintiri.Mai mulți participanți vor lua cuvântul , vor cita vorbe celebre, vor aduce in atenție tot ceea ce consideră ca trebuie spus despre uniunea voastră într-un stil prevenitor și elegant.Este bine să repartizați aceste intervenții în mai multe momente ale ceremoniei, pentru ca ele să nu devină plictisitoare. Unii invitați pot vorbi în acest episod de debut, alții în timpul consacrat discursurilor la dineu pentru a imprima un ritm mai dinamic.
- Ritualurile.Este posibil să integrați unul sau mai multe ritualuri în timpul ceremoniei pentru a simboliza dragostea.Invitații pot contribui din timp cu sugestii din regiunea din care provin. Desigur, nu este necesar ca mireasa sa sară peste mătură, dar daca ea considera că e distractiv, o poate face. Va fi un moment savuros!
- Discursul mirilor. Este o piesă centrală a ceremoniei, peste care nu se poate trece fără a pierde un însuși sensul evenimentului. Foarte incărcat de emoție.Soții iși adresează reciproc cuvinte frumoase, amintiri, angajamente de fericire.
- Schimbul verighetelor.Este precedat de un mic discurs în care mirii spun ce simbolizează pentru ei acest inel.Acest moment poate fi precedat de un ritual care să intareasca semnificația și să exprime ceea ce simboliuzeaza pentru viitor.
DISCURSUL DE ÎNCHEIERE PREZENTAT DE OFICIANT
Oficiantul multumește mirilor pentru încrederea pe care i-au acordat-o și le adreseaza urări de fericire. Discursul nu trebuie să se lungească, toată lumea este nerăbdătoare și deja s-a spus tot ce era de spus.
INCHEIEREA CEREMONIEI
Mirii ies din aceasta scenă însoțiți de cortegiul invitaților pe o muzica romantică . Este semnalul pentru începerea sărbătoririi.
CE DECOR SE POATE ALEGE PENTRU O CEREMONIE LAICĂ?
Ca și în cazul ceremoniei religioase, locația trebuie să corespundă dorințelor și personalitătii voastre. In aer liber sau într-un spatiu închis, într-o grădină familială sau într-un conac frumos, oriunde va veți simți bine alături de invitați. Unii preferă un cadru formal, alții , în complicitate cu invitatii, recurg la alegerea unui loc în care să se simta eliberați de constrângeri formale.In vogă sunt și locațiile cu un aer industrial, cu o luminație aparte.
Dacă alegeți un loc în aer liber, prevedeți un plan B pentru situații meteo neprevăzute.
Daca alegeți un loc în natură, verificați căile de acces, parcările, toaletele, tot ceea ce asigură confortul invitaților și accesul furnizorilor.
Orientați-vă spre mici amănunte care pot asigura un cadru armonios și plin de căldura. Un arc de flori sau de frunze, alei luminate cu lampioane, mici lumânări, scaune draguțe, panglici etc. Aveti grija la poziționarea tinerilor în raport cu invitatii. Intotdeauna în fața acestora, nu în spatele asistenței. Invitații pot vedea astfel decorul minunat pe care se grefează siluetele celor doi miri - Marea, pajiștea sau munții, podgoria sau liziera padurii.
sursa foto : Pinterest.com/Instagram.com