Cum se aleg nașii? O tradiție respectată în general este ca nașii să fie aleși din rândul rudelor apropiate, pentru a întări o legătură spirituală și de sânge. Acest obicei se întâlnește în multe părți ale lumii și este dictat în primul rând de dorința de a asigura familiilor tinerilor un viitor temeinic, ceea ce impune ca alegerea să fie bine gândită și cu bătaie lungă pentru viața lor.

In tradițiile creștine, nașii de cununie sunt selectați încă de la nașterea copilului, ei sunt prezenți în această calitate și la botezul lui, pentru a-l însoți pe tot parcursul călătoriei lui spirituale. Această vocație este stipulată chiar în Codul de Drept Canonic al Vaticanului, în care se precizează că nașii ajută persoana botezată să ducă o viață creștină.

Fiind reperele spirituale ale tânărului cuplu, nașilor le revine un rol special în ceremonia nupțială. Ei trebuie să rostească în Biserică alături de fini cuvintele sacre care consfințesc și în acest mod uniunea lor.

Cum alegeți nașii? În ultima vreme este tot mai agreată alegerea nașilor tineri, din rândul prietenilor și al colegilor de job. Puteți avea mai multe perechi de nași și asta vă dă șansa să împăcați toți doritorii. Nașii mai în vârstă și nașii tineri vor rămâne alături de voi la bine și la rău toată viața.

În tradiția noastră, nașii sunt cei care oferă lumânările de nuntă și plătesc taxele la Biserică. Nașii catolici oferă tinerilor o Biblie și un rozariu iar nașii slavi ortodocși aruncă monede asupra cuplului pentru a-i ura prosperitate în noua viață.Pe tot parcursul nunții, nașii se bucură de onoruri și privilegii în conformitate cu rolul și misiunea lor actuala si pe mai departe.

Câteva reguli de protocol pentru cinstirea nașilor

Este un lucru firesc ca nașii să fie invitați la Cina de repetiție, acolo unde aceasta se organizează. Ei vor figura la loc de cinste alături de voi pe invitațiile de nuntă. În ordinea rangurilor consacrate pentru nuntași, ei vin imediat după bunicii mirilor și înaintea părinților. Pentru a-i distinge în mulțimea invitaților, dar și pentru a-i onora, nașii primesc cocarde speciale care, tot în cadrul unei ierahii prestabilite, ar trebui să aibă o dimensiune ceva mai mică decât acelea destinate bunicilor și părinților. Fără îndoială că nașii vor fi prezenți alături de tânărul cuplu în fotografiile oficiale de la nuntă. Ascultați cu smerenie sfaturile pe care vi le dau în toastul de la nuntă. Ei vor fi cei care vor veghea asupra voastră și vor fi chemați să medieze situațiile critice care pot apărea în viața voastră de cuplu, în creșterea copiilor și în depășirea altor greutăți ale vieții. Asigurați-vă că au un loc de onoare alături de voi la recepție. In tradiția noastră există obiceiul ca atât nașii cât și finii să își ofere reciproc daruri.În funcție de obiceiurile locului, aceste daruri se negociază pentru a compensa într-un mod elegant cheltuielile ambelor părți. Dacă nașii dispun de o situație materială confortabilă și nu au pretenții de la voi, pregătiți un dar simbolic care să le facă plăcere. Poate fi un montaj de fotografii într-o ramă argintată care să vă reprezinte la botez și la nuntă, ambele sub auspiciile lor.

Rolul nașilor la nuntă include și onorariul pentru prestarea serviciului religios. La o nuntă fastuoasă, nașul trebuie să prevadă în cheltuieli serviciile care dau o înaltă prestanță evenimentului, Corul bisericesc, care întîmpină mireasa la intrarea în Biserică, este de natură să sporească emoția momentului și să o cinstească prin versurile cântate cu artă. Cea mai frecventă întâmpinare muzicală este Imnul Vino, vino porumbița mea, care face parte dintr-un Poem amplu, scris de Înțeleptul Solomon cu mult înaintea Erei noastre. Versurile, vibrante, sunt dedicate cinstirii femeii și sunt o apologie a căsătoriei și a sensurilor acesteia în societate. Urmăriți momentul emoționant de la intrarea mirilor în Catedrala din Cluj. (sursa : youtube.com).

 

Sursa foto : Telegrah co.uk și Pixels.com