Natura, în vasta ei diversitate, conferă frumusețe și individualitate fiecăreia dintre creațiile sale. Așa se întâmplă cu florile, cu fluturii, cu păsările, cu tot ceea ce admirăm nestingheriți de neobosita lor mișcare și infinita variabilitate. La fel se întâmplă și cu magica frumusețe feminină, indescriptibilă prin farmecul ei și totuși, după cum afirmă designerii, încadrabilă  în 6 tipare diferite în care se regăsește structural fiecare femeie.

Concentrate sub forma unor cifre și  litere, formele feminine și proporțiile lor sunt reprezentate grafic de   8, A, H, V, O și X.

Sunt repere clasice de care țin seama toți designerii în opera lor. Vom exemplifica morfologia feminină prin creațiile de succes ale firmei La mode toujours, al cărei motto, exprimat de designerul și owner-ul acesteia, doamna Cristina State, sună extrem de încurajator : Când creez o nouă colecție LMT mă gândesc doar la femeile minunate care vor îmbrăca rochiile , așa că vreau să le dau toate motivele din lume să se simtă feminine și strălucitoare.

Rochie Ariana. Un model complex, cu croi tip sirena, aceasta rochie devine si mai seducatoare privita din spate, datorita decupajului adanc si a dantelei frantuzesti.

 Morfologia feminină sub forma cifrei 8 este reprezentarea ideală a femeii din toate timpurile. Este forma clasică a clepsidrei, cu solduri și umeri aproximativ egale și talia trasă prin inel. Chiar dacă formele sunt voluptuoase, proporțiile rămân armonioase astfel încât această mireasă își poate permite un decolteu generos și o jupă care urmează fidel linia șoldurilor. Este silueta ideală pentru rochia sirenă, dar nu numai. În general o rochie care marchează talia și care se continuă cu o fustă lejeră poate conferi libertatea de mișcare necesară pentru o prezență grațioasă și mondenă.

Rochie Amal.Inocenta, dar seducatoare. Naturala, dar rafinata.

Morfologia in formă de A  este caracteristic adolescentină, marcată prin sâni delicați, talie fină și șolduri ceva mai proeminente. Ideea este de a marca partea superioară a trupului, în detrimentul șoldurilor care nu trebuie puse în evidență prea mult și a echilibra silueta prin croială și disimulare optică . Cele mai potrivite sunt rochiile stil empire, cu talia ridicată, cu aspect foarte tineresc, care conferă fluiditate începând de sub sâni și ascund proporțiile generoase ale șoldurilor.

Rochie Rachel.Simplitatea studiata, o creație pusă în valoare  datorita stralucirii discrete a aplicatiilor pretioase

Morfologia în formă de H , așa cum arată și forma grafică a literei, desemnează un trup la care umerii și șoldurile sunt de dimensiuni aproximativ egale, dar talia nu este suficient de bine marcată. Lucrurile stau destul de bine fiindcă pasul până la simularea prin trucuri de design vestimentar  a siluetei ideale în formă de clepsidră este doar un pas mic. Asadar, purtați cordoane fine, care nu atrag prea mult atenția, și bolerouri minuscule care vor echilibra, alături de decolteuri largi, partea de sus a siluetei. În ceea ce privește partea de jos, ideal este să purtați o jupă care să echilibreze vizual volumul umerilor, astfel încât să nu atragă atenția asupra taliei.

Georgia este o rochie desprinsa parca dintr-un basm. Un model de rochie cu corset si fusta bogata din tulle, acest design da viata unor flori si fluturi 3D, aplicati manual cu multa grija. Broderiile sunt si ele hand-made , astfel incat rochia aceasta este una cu adevarat speciala.

Morfologia în formă de V se descrie cel mai bine prin reprezentarea geometrică a piramidei răsturnate. Este silueta atletică în care atenția este atrasă de umerii largi , talia fină și șoldurile înguste. Umerii largi reprezintă un atu care merită pus în evidență jonglând în special cu forma decolteului. Un spate frumos, adânc decoltat, este un mod ingenios de a pune în evidență un torace atractiv. De asemenea, sunt recomandate decolteurile  en coeur, în formă de V, care alungesc silueta, mai ales în cazul persoanelor mignone. Este morfologia care se potrivește bine cu rochia de mireasă prințesă, visul dintotdeauna al fetelor în floare.

Rochie Judy.Mătasea naturala si fronseurile din jurul bustului sunt marca eleganței, iar crapatura de pe picior sugerează puțina indrazneala. Aplicatiile pretioase cusute manual adauga un plus de stralucire intregii tinute.

Morfologia în formă de O este specifică mireselor cu forme voluptuoase, mai ales celor gravide, și presupune o atenție specială asupra croielii. Desigur, stilul empire, atât de generos cu formele apetisante, poate fi invocat și aici. Croiala acestei rochii clasice este asemănăătoare cu aceea a ținutei purtate în antichitate de suratele ateniene ale Afroditei, adică strânse sub bust și apoi degajate pe toată anvergura, indiferent de lungime.Dar, mai mult decât atât, un concept adaptat fiecărei morfologii, este cel mai indicat. Un designer pretențios cu sine va ști să jongleze cu dimensiunile bustului, va decide dacă purtați sau nu mâneci și de ce formă și dimensiune, va indica forma decolteului la spate și va alege chiar tipul sutienului de care aveți nevoie.

Modelul Dorothea este inspirat din stilul anilor '50 si este realizat integral din tafta roiala. Acestui design ultra feminin si elegant ii este adaugata o nota in plus de stralucire cu ajutorul cordonului cu aplicatii pretioase cusute manual.

Morfologia în formă de X aduce mult cu forma de clepsidră, diferența fiind că în general această formă este caracteristică persoanelor filiforme. Caracteristic acestei morfologii este talia suțire și umerii aliniați la nivelul șoldurilor. Fericitele posesoare ale unui astfel de trup își pot permite aproape orice alegere pentru rochia de mireasă.Ele se vor orienta cu siguranță spre a scoate în evidență finețea taliei și forma grațioasă a umerilor.Este indicată alegerea rochiilor tăiate în talie, croite cu respectarea siluetei, a cărei linie o urmează îndeaproape.

sursa foto : https://www.lamodetoujours.com

 

Dacă te interesează acest subiect poți afla informații interesante accesând https://www.cristinacordula.com/2015-10-morphologie-2/. Jurnalista franceză Cristina Cordula a adresat unui număr de șase designeri cunoscuți întrebarea Ce fel de rochie de mireasă se potrivește unei anumite siluete ? Fiecare dintre invitați a răspuns pe larg indicând și un anume model de rochie pe care îl consideră adecvat.

Poți vedea, de asemenea, comentariile pe această temă și multe altele accesând cunoscutul site francez dedicat mireselor lamarieeencolere.com publicat sub titlul Quelle robe de mariée pour quelle morphologie ? (lamarieeencolere.com)  .Siteul a fost creat și este condus de Nathalie, tânăra mamă a simpaticei Louise de 6 anișori. Puteți afla informații utile în perspectivă, pentru că Nathalie a creat și o secțiune dedicată sarcinii, nașterii și îngrijirii micului bebe, bazându-se în principal și pe experiența personală.