5 doamne, personalități din viața noastră publică, dezvăluie numele parfumului preferat. Scurtă istorie a parfumurilor franțuzești. De unde cumperi parfumuri autentice. Care este efectul miraculos al parfumului, descoperit de cercetători. Amarige este anagrama cuvântului Mariage. 

Rochia, coafura, voalul , bijuteriile...Totul stă aliniat perfect în dimineața Zilei Z și își așteaptă rândul pe umeraș, pe pat, pe scaune , în ambalaje voluptuoase sau desfășurate cu atenție, într-o defilare senzațională înainte de a intra in scenă.

Te bucuri de ultima ședință de machiaj , strălucești într-o lumină nouă, toți cei din jurul tău te privesc cu admirație parcă redescoperindu-te, dar parcă mai lipsește ceva pentru a fi desăvârșită. Acel quelque chose , farmecul feminin, care îți întregește aura insesizabil și totuși, atât de personal și de subtil.

Desigur, este vorba de subtilul al cincilea simț menit să dezlănțuie vraja olfactivă , dâra, norul sau boarea de parfum așa cum preferi și cum îți dictează stilul propriu sau, în această zi unică, un pic altfel decât de obicei. Doamnele au descoperit de-a lugul timpului, că un parfum de firmă elaborat de marii maeștri  poate face dintr-o femeie modestă și șovăielnică o adevărată divă îndrăzneață  și seducătoare.

Scurt popas în lumea parfumeriei

Istoria farmecului inefabil al seducției feminine nu s-ar putea scrie fără a invoca vraja parfumului și arta creatorilor săi francezi.Un moment fast, situat chiar la începutul secolului, este marcat de apariția Casei Godet, fondată de Julien-Joseph Godet în anul 1901(Foto stânga). După  două decenii fructuoase, care consacră acest pionier al parfumeriei de lux, La Maison Godet lansează în anul 1921 parfumul Petit Fleur Bleue, o revoluție în valorificarea tezaurului de esențe parfumate extrase din trandafir, iasomie și lemn de cedru.După câțiva ani moda pariziană a acestui parfum explodează prin aportul muzei lui Henri Matisse, Henriette Darrcarre, care îl promovează intens în strălucitoarele ei aparții publice. O consacrare absolută primește flaconul  de Folie Bleue în anul 1925, fiind distins cu Premiul Artelor Decorative la Paris (Foto mijloc). În prezent Casa Godet este condusă la a patra generație de Sonia Godet (Foto dreapta), care declară că este decisă să facă din celebrul parfum o operă de artă până în cele mai mici detalii : fiecare flacon este lucrat de un maestru sticlar, iar procesul de fabricație urmează regulile ancestrale stabilite de strămoșii săi. (Sursa La Maison Godet - Parfums Godet)

Se spune că o mireasă tânără trebuie să aibă mirosul unei flori, ușor, proaspăt, primăvăratic. Există o mulțime de parfumuri care corespund acestei preferințe. Poate chiar este cel pe care îl folosești zi de zi și cu care te-ai obișnuit. Dacă însă vrei să încerci altceva pentru că ți se pare că, pășind în rândul doamnelor căsătorite, trebuie să impresionezi printr-o tușă de maturitate ceva mai convingătoare, poți încerca tot ceea ce te tentează.

Preferințele doamnelor din viata noastra publica pentru parfumuri au fost întotdeauna primite cu interes, influențând gusturi și alegeri. Iată 5 parfumuri care te pot exprima cu eleganță. Am reținut printre altele atașamentul actriței Maia Morgenstern pentru Arpege, considerat o bucurie zilnica, după cum afirma într un amplu interviu despre viata și cariera sa prodigioasa. Frumoasa și delicata Rosemarie Mociorniță vorbește cu multa căldură despre amintirea parfumului Shallimar, purtat de mama ei în ocazii rare. De la fiica marelui scriitor Lucian Blaga, Dorly Blaga, reținem o relatare din tinerețe care a fidelizat o fata de parfumul Worth je reviens, pe care mărturisește ca l-a găsit abia după mulți ani la New York (acum se cumpără și în România, la un preț foarte accesibil). În fine, din memoria politica a ultimilor ani ne amintim de o declarație a elegantei Mona Muscă, a cărei feminitate sofisticata este dincolo de orice îndoială chiar la o vârstă venerabila, remarcam preferință pentru O de Lancome, o iubire de o viata. Poate ca ar trebui sa luați în consideratie în mod special Amarige,... cu atât mai potrivit cu cât numele sau este anagrama cuvântului Mariage.  
   
Grijă mare însă pentru dozaje. Este mai bine să împrospătezi mirosul parfumului tău din când în când, nu prea des, astfel încât să nu ajungi în situația de a deranja apropiații prin exces. De aceea nici nu e bine să îți alegi parfumul dorit în ultima clipă. Trebuie să te obișnuiești cu el, să știi cât și unde anume sa îl pui. După cum desigur știi, parfumurile reacționează cu mirosul pielii, astfel încât schimbând persoana care îl poartă se schimbă și mirosul aceleiași mărci. Pe trupul fiecărei femei există zone strategice unde parfumul are un efect mai scurt sau mai îndelungat în funcție de viteza cu care se evaporă. De regulă, punctele de puls  sunt zone indicate, dar parfumierii propun și o picătură pe ceafă.. Strategic însă, prin excepție ( nu uita că mai puțin înseamnă mai mult! ) doamnele experimentate în purtarea parfumului împrăștie câteva puf-uri pe partea interioară a tivului rochiei. Efectul tainic este că în timpul mersului esențele se activează și mirosul devine învăluitor cu fiecare pas. Iți sugerăm să cauți parfumul potrivit pe siteuri care oferă produse originale și descrieri care te pot ajuta să iei o decizie ( Elefant.ro , Notino.ro).

În ultima vreme s-au impus pe piață parfumurile asiatice. Dacă tot vă puteți face voia, poate ar fi bine să vedeți despre ce este vorba, cum se zice, o încercare moarte n-are. Este posibil să constatați că noua achiziție vă conferă un aer exotic care condimentează plăcut  apariția voastră specială în ziua marelui eveniment  ( vezi Parfumas.ro - Parfumuri Arabesti).

Parfumurile de firmă nu sunt ieftine. Este însă momentul răsfățului suprem și, dacă îți permiți, poți avea o esență dimineața, răcoroasă și fluidă, alta la prânz, caldă și romantică așa cum este și vremea prânzului de vară, și o alta seara, ceva mai pregnantă și convingătoare pentru a celebra noua ta condiție. Cu ingeniozitate, le poți avea pe toate trei cunoscându-le bine efectul printr-un mic truc. Invită-ți prietenele ca la Petrecerea burlăcițelor să își aducă parfumul preferat, astfel încât să poți încerca în liniște mai multe esențe și să poți să faci cele mai bune alegeri. Odată decisă, încearcă să nu te lași păcălită de multitudinea ofertelor și să poți cumpăra cât mai judicios. Există siteuri care publică prețurile pentru comparație, cum este compari.ro. Consultându-le îți vei putea face achiziția la cel mai bun preț. Sursa foto : Pexels.com

Se spune, și nu întâmplător, ca parfumul înaltă starea de spirit a unei femei pana în stratosfera.Iată ce au constatat cercetătorii care au analizat influenta parfumului asupra stării de bine. Studiul relevă că parfumul este asociat cu momentul în care o femeie se simte bine în pielea ei, iar notele preferate ale acestuia au puterea de a ridica moralul și de a transmite energie pozitivă. Parfumul poate schimba starea de spirit a femeilor în mai bine, constata un studiu publicat de   CSID: Ce se întâmplă Doctore? Pentru ziua nuntii adaugă un plus fericire fericirii tale prin acest mic truc. 

Cum păstrăm parfumul ? Specialiștii recomandă ambalajul original, ținut la întuneric și în mediu uscat și răcoros. Este de preferat să cumpărați cantități mici, pentru că timpul de glorie al miresmei durează cel mult 3 ani din momentul fabricației. Rețineți că persistența este determinată de cantitatea de alcool, respectiv apa de toaletă are procentul cel mai scăzut și durează între 3 și 5 ore, în timp ce apa de parfum conține mai mult alcool și  între 7 și 9 ore. .

Pentru Ziua cea mare pregătiți-vă într-un fel special pentru că merită. Colindați prin oraș și intrați în parfumeriile de lux pentru a savura esențele uimitoare și a vă alege ceea ce este mai bun. Și unic, dacă se poate, și se poate pentru că acum în România există moda parfumului personalizat, creat anume pentru o doamnă, care poartă secretul memoriei olfactive unice și al sentimentelor unei clipe anume.  Firma Marcman, creată de un transilvănean ambițios, este întâia firmă din țară care produce parfumuri la comanda clientului, cu esențe aduse din Franța (vezi shop.marcman.ro). Sau accesați yourpersonalaroma.com , patronată de Raluca Vasile, care vă oferă un parfum artizanal construit întocmai pe personalitatea voastră feminină. Vedeți, în aceeași ordine, luviane.ro , unde vă puteți comanda un parfum creat pe gustul vostru. Aveți la îndemână și o serie de parfumerii elegante, cum sunt în București  pe strada Doamnei C5DE sau MADISON Perfumery de pe Calea Dorobanți.