Mergeți pe stradă ținându-vă de mână și rezonați la unison gândindu-vă că în curând veți fi căsătoriți. Deodată apare un El cu alură sportivă, simpatic și volubil, care se repede să o îmbrățișeze pe viitoarea mireasă, și chiar să o sărute pe obraz fără nicio ezitare.

Un fost, degajat și îndrăzneț , care a aflat că Ea se căsătorește în curând. E un gest potrivit sau nu? Rămâne la aprecierea bărbatului, și acesta este un test sigur pentru ceea ce va urma în legătură cu trăinicia vieții în doi a noului cuplu.

Reacția lui poate avea diferite grade emoționale.

Gelozie banală și gelozie patologică

Până la un punct, psihologii consideră că gelozia este un rău necesar, în doze mici protejând iubirea, însă poate ajunge să fie o forță nimicitoare  dacă se manifestă exploziv și irațional. Gelozia este definită ca o emoție umană care există într-un mod mai mult sau mai puțin moderată în cadrul cuplurilor. Potrivit psihiatrului Willy Pasini (The Gelozia, Odile Jacob Editions), 35% dintre oameni spun că sunt foarte geloși, iar 38% spun că sunt "destul de geloși". Sentimentul este atât de general uman încât antropologii au simțit nevoia să îl studieze pentru a identifica originile și evoluția. Ei au descoperit astfel că este vorba despre un mecanism de supraviețuire, de apărare în fața pericolului ca partenera să aducă în familie progenituri concepute cu un alt bărbat. Femeile la rândul lor au motivații ancestrale pornind de la nevoia de siguranță , dorindu-și atașamentul și contribuția specifică a bărbatului în familie, alături de soție și de copii.

Gelozia ajunsă la paroxism este o boală, și ea poate fi diagnosticată și tratată de specialiști. Este vorba despre o stare emoțională complexă, motivată interior de teama de abandon, de trădare și părăsire, explodând în relație ca o forță primară activată somatic de sistemul de atașament la nivel cerebral, care este transmis genetic în strânsă conexiune cu relațiile noastre sociale.

Psihologii vorbesc despre o mulțime de cauze ale geloziei, pornind de la sentimentele de posesivitate și nesiguranță care sunt declanșate de  complexele de inferioritae ale partenerului. In mintea lui așteptările fanteziste  culminează cu presupusa infidelitate a partenerului de viață. Slăbiciunea îl duce până la a împodobi ființa iubită cu calități inventate, care îi asigură în percepția sa un soclu înalt și o perfecțiune de neatins. În raport cu ea, acesta se simte mic, neajutorat, neglijabil și numai bun de marginalizat în viața ei.

Este de remarcat că în foarte multe situații gelozia este aproape normală. Un psihoterapeut  francez , Géraldyne Prévot Gigant, care s-a dedicat acestui fenomen consacrându-i o lucrare de referință ( 50 de exerciții pentru a ieși din dependența emoțională , Eyrolles Editions), constată că  boala apare atunci când  ‘există o recurență a sentimentului de gelozie și când persoana îl simte foarte intens". Gelozia este de natură bolnavă  atunci când provoacă durere atât persoanei care o simte, cât și partenerului care suferă. Gelozia bolnavă este o formă de paranoia",subliniază expertul. "În paranoia cineva este convins că este  persecutat, în gelozie bolnăvicioasă este  convins că este  înșelat și  va căuta dovezi. Nimic nu va servi drept validare". Suspiciosul ajunge să piardă contactul cu realitatea, spune Géraldyne Prévot Gigant. Neîncrederea permanentă otrăvește treptat viața cuplului.

Pentru a fi siguri că spaimele lor cele mai mari se confirmă, geloșii patologici încearcă să controleze totul, răscolind agendele de telefon ale partenerului, mesajele, lucrurile, contul de facebook, provocând reacții de apărare ale celuilalt care pot duce până la desființarea căsniciei.

Comportamente specifice

 

Gelozia nu înseamnă neapărat dragoste.Pus într-o situație concurențială, un bărbat își poate aminti în mod imprevizibil că are ceva de apărat. Dar există și simulări pe această temă, făcute cu scopul ascuns de a spori atașamentul afecțiv al partenerului.Se citează un studiu american potrivit căruia circa 40 la sută dintre femei practică flirtul pentru a stârni o gelozie mobilizatoare pentru dragostea partenerului. Barbații se pretează și ei la asemenea stratageme însă într-o proporție mult mai mică ( dar mai deranjantă, am spune noi!). Testul feminin asupra geloziei partenerului ar putea include povestiri despre un fost partener, pot lauda calitățile unuia recent cunoscut, pot discuta aluziv la telefon în prezența celuilalt. Se pare că bărbații cad ușor în asemenea capcane menite să îi manipuleze emoțional și să își devoaleze adevărata structură.

Ce poți face pentru a controla gelozia?

Psihologii au găsit căi de abordare a acestei suferințe sentimentale care merită încercate în cazul în care sunteți implicați într-o relație care vreți să dureze.

Prima regulă este să întărești relația cu persoana iubită, continuînd cu tact să îi stimulezi încrederea în el și în tine. Discutați frecvent despre voi înșivă, împărtășiți-vă gânduri, proiecte, suferințe, astfel încât să dezvoltați  atașamentul reciproc.

Dacă sunteți în postura celui care gelozește, vorbiți deschis cu partenerul alegând un moment propice, de calm, fără acuzații spuse la furie și eliminați suspiciunile cât mai curând din viața voastră. Susțineți toată discuția aceasta cu scop vindecător la persoana întâia. Psihologii cred că ați putea avea mai multă persuasiune.

Dacă vrei să cunoști părerea unui psiholog :

Cabinet Claudiu Manea

Clinica Oana Nicolau