Cuplurile ajunse la vârsta senectuții vorbesc despre secretul longevității relației lor punând accentul pe o valoroasă alegere : calitatea timpului petrecut împreună în familie. E bine să cunoașteți această practică a relațiilor între soți încă de la bun început, pentru că viața, cariera, lipsa timpului, s-ar putea să vă răpească bucuria comună a lucrurilor făcute împreună. și chiar dragostea.Neglijarea unor aspecte aparent minore ale vieții comune poate duce cu timpul la enervare, furie și frustrare, și, mai rău,  la o amenințare reală pentru  căsnicie.

Psihologul Oana Șerbu, psihoterapeut acreditat în Buzău, spune, referindu-se la primele semne care trebuie să ne dea de gândit : Dacă înainte de căsătorie unele gesturi erau privite cu amuzament, după aceea pot deveni intolerabile, cum este obiceiul soției de a întârzia micul dejun în weekend, care  poate fi receptat ca  un gest de iresponsabilitate față de familie. Sau obiceiul soțului de a-și lăsa hainele pe oriunde poate deveni exasperant pentru soție. Și exemplele pot continua.

Din fericire există câțiva pași simpli care pot asigura o adevărată supapă pentru reacțiile voastre emoționale în aceste situații și care, în loc să slăbească, vă întăresc relația.

Începeți cu răspunsul la o întrebare : Cât timp petreci în cuplu într-o conexiune semnificativă cu celălalt? Asigurând un feed-back comunicării voastre construiți o relație de echipă, sudată, pe care știți că vă puteți baza în viața reală.

Pornind de la exemplul de mai sus, indicat ar fi să vă sprijiniți unul pe altul acordând înțelegere pentru tot ceea ce poate deveni motiv de nemulțumire și de conflict. Dacă soția întârzie în pat dimineața în loc să pregătească micul dejun, mobilizați-vă pentru a face, cu drag, o cafea tare și câteva sendwiciuri, poate friganele sau clătite, recunoscând cu sinceritate că a fost o zi precedentă sau o noapte solicitantă ( știi ceva despre asta?), care o fac să se resimtă. Puteți împărți sarcinile cu onestitate, pregătind micul dejun și cina și lăsându-i ei grija mult mai complicată a prânzului familial. Dacă soțul își uită hainele pe fotoliul din sufragerie, găsiți o cale de mijloc și începeți să le strângeți împreună, făcând totul ludic și cu bună dispoziție. Poate că nu e vina lui, ci a educației primite de la o mamă excesiv de iubitoare care, la nevoie, trebuie evocată într-un context cât mai afectuos.

Experții recomandă să luați masa împreună, comunicând unul altuia întâmplările de peste zi. Se creează în acest mod un mediu excelent pentru relația voastră, mai ales dacă ai avut vreme să pregătești ceva bun. Nu amânați prea mult ora de culcare și intrați în dormitor în același timp. Nicio seară fără o îmbrățișare caldă. Evadați uneori la hotelul pe care l-ați îndrăgit înainte de căsătorie. Psihologii spun că amintirile, semnificația jocului, nu fac decât să întărească dorința și afecțiunea partenerilor. Dincolo de obligațiile profesionale, faceți tot posibilul să fiți împreună de sărbători. Un motiv de complicitate favorabil este să aveți propriile voastre aniversări, prima întâlnire, primul sărut, data cererii în căsătorie,  care pot rămâne secrete pentru ceilalți și care vă unesc frumos în sărbătorirea lor.

Scriitoarea olandeză Elise de Rijk semnează o carte interesantă pe această temă publicată recent  la Editura Litera : 250 de lucruri de încercat într-o viață pentru cupluri. Cu gândul nedisimulat de a pigmenta primii pasi în căsnicie, autoarea propune 250 de activități nebunești, amuzante, unice și, uneori, chiar forte serioase, pe care trebuie să le încercați împreună cu persoana iubită. Însăși alegerea lor este o temă de discuție, și de distracție, între voi, pentru că unele mi se par agreabile, altele fezabile și ultimele chiar controversate. Ce ne sfătuiește Elise ca să nu ne plictisim și să regăsim filonul dragostei tot mai fortificat ? Trăiți o noapte de genul celor văzute în filme. O noapte despre care se cântă în cea mai frumoasă melodie. O noapte cum nu credeați că veți trăi vreodată. Când? La ora două noaptea. Unde? Într-un pat dintr-un hotel unde nimeni nu vă cunoaște, nimeni nu vă poate auzi și nimeni să nu vă poată deranja. Ce se află pe podea?... Alta : Priviti-vă în ochi până nu mai puteți și trimiteți-vă toată ziua mesaje numai cu emoticoane. Sau : Ascundeți-vă bilețele în supermarket! Găsiți un loc secret unde nimeni să nu le poată descoperi. De exemplu, la raionul de lactate. Și încă : Băgați-vă în pat foarte devreme. Dormitul este opțional.

sursa foto : Dreamstime.com