Rolul parinților la nuntă a evoluat odată cu afirmarea autonomiei financiare a mirilor. In mod tradițional, parinții se implică serios în planificarea și organizarea nunții în toate detaliile mari și mici ale acestui important eveniment.
Dintre vechile lor atribuții, menite sa confere strălucire nunții, s-a păstrat in principal recunoașterea statutului lor definitoriu, care presupune gratitudinea și respectul acordat de către miri pentru tot ceea ce au infăptuit cu sacrificiu pentru copii. Desigur, la dorința lor, pot fi implicați direct în toate activitățile de pregătire a ceremoniei, participarea la desfasurarea ei cu afecțiune și cu toata grija pentru ca lucrurile să se întample exact ca in visul tinerilor însurăței. (sursa foto : Pixabay.com)
Cina de prezentare
Obiceiul este ca părinții mirelui și ai miresei să se întâlnească din vreme astfel încât să poată pune la punct toate aranjamentele în timp util. Important este să se cunoască pentru a putea ști ce asteptări reciproce pot avea.
In general, este de datoria părinților mirelui să se prezinte părinților miresei. În schimb, părinții miresei trebuie să organizeze petrecerea de logodna. Un eveniment similar pot organiza și părinții mirelui pentru a prezenta mireasa familiei lor. Pe cât posibil trebuie găsit un echilibru în contribuția celor două familii fie pe baza tradiției, fie dupa criteriul bunăvoinței, pentru că, după cum se știe, socotelile cinstite fac prietenii buni. Și este recomandabil ca toate părțile sa rămână în relații excelente pe mai departe.
Tatăl mirelui se poate implica, după dorință, în organizarea petrecerii burlacilor. Va fi un moment nostalgic, o retrăire emoționantă a propriilor emoții din tinerete care va marca pentru sine semnificația momentului.
Printre responsabilitățile soacrei mici se numără și ajutorul dat miresei pentru alegerea rochiei de nuntă. In mod similar, mama mirelui va trebui să facă sugestii fiului pentru alegerea unui costum în acord stilistic cu rochia miresei. Gasiți intotdeauna cu delicatețe calea de mijloc pentru a împăca dorințele voastre cu sugestiile materne.
Ambele mame sunt binevenite să se implice în realizarea listelor cu invitațiile de nuntă și asezarea la mese, cunoscând bine familiile participante, sensibilitățile, animozitățile și simpatiile acestora.
Atribuții și emoții, partajate între părinți
Imbrăcatul miresei, un episod important în ziua nunții, este impărțit între mama fetei și domnisoarele de onoare. De obicei, mama însoțește și instruiește cu tact domnișoarele de onoare în îndeplinirea rolului lor la nuntă.
Părinții mirelui trebuie să isi planifice timpul în așa fel încât să soseasca înainte de ceremonie cu cel puțin o ora. Fiind V.I.P.- uri de rang înalt în cadrul acesteia, oricând se poate găsi un motiv de implicare în derularea ei perfectă. La rândul lor trebuie sa dea dovadă de disponibilitate totalâ și chiar de ingăduință și înțelegere față de unele solicitări care le-ar putea afecta confortul momentan. Mare atenție în relațiile care se formează acum. Nunțile sunt, uneori, un teren propice pentru conflicte mici și mari care pot afecta noile legaturi de rudenie pe termen lung, uneori iremediabil. In final este vorba despre fericirea fiului lor, care este mai presus de orice.
Clipa vrajită
In protocolul de nuntă al unor religii, tatăl miresei o însoțeste pe culuar în drumul spre altar. Când preotul întreabă cine dă mireasa, tatăl acesteia trebuie sa ia mâna ei dreaptă și să o plaseze în mâna oficiantului. Mama miresei este escortată pe culuar de tatăl mirelui . Ea stă in capul liniei de primire, iar tatăl miresei stă in stânga ei. Tatăl și mama mirelui stau în dreapta culuarului.Locul lor este la stânga parinților miresei în linia de primire.
În alte religii lucrurile sunt mai simple, mirii pășesc singuri în Biserica, eventual ținându-se de mână alături de nași și de domnișoarele de onoare. O tradiție spune ca este bine sa pășeasca mai întâi cu dreptul, asigurându-și în acest fel un viitor frumos si o familie fericită.
sursa foto : Pexels.com